När man tänker nytt

På redaktionen diskuterar vi ofta hur renoveringar kan förvandla inte bara ett hus eller en lägenhet utan också hur det påverkar vårt inre välbefinnande. Att skapa ett nytt, fräscht utseende för ens bostad kan ge en känsla av ny energi och lyfta stämningen i hemmet. Många människor tar sig an renoveringsprojekt av olika slag, antingen som ett sätt att uttrycka sin kreativitet eller för att spara pengar genom att göra det själva. Det finns dock vissa undantag där inte ens vår kreativitet och engagemang räcker till utan där utbildning, erfarenhet och kompetens är ett måste.

DIY-renoveringar med KLträ har blivit populärt för de som vill testa sin handlingskraft och skapa något unikt. En del projekt kräver inte mycket mer än vilja och lite tid. Att sy kuddfodral för att förnya soffans utseende, skapa en odlingsyta i trädgården för att odla egna grönsaker eller till och med bygga egna möbler som bord och stolar är några exempel på tillgängliga projekt för den händige. Här kan man dessutom hitta stor inspiration via sociala medier eller på plattformar likt Youtube. Genom enkla sökningar kan få guidning i hur man ska gå tillväga för att genomföra dessa typer av projekt på egen hand.

Men när det kommer till mer omfattande arbeten eller specialiserade områden som byggmaterial är det viktigt att överväga att anlita professionella hantverkare eller firmor. Att byta tak är en sådan uppgift som kräver expertis och kunskap om material och konstruktion. Här kommer man inte ifrån att man behöver en taklägger som oftast med flera års erfarenhet vet hur det nya taket ska läggas för att resultatet ska bli så optimalt som möjligt. Att bygga pooldäck eller genomföra fasadmålning är andra projekt där det krävs yrkeskunnande och specialutrustning för ett säkert och hållbart resultat.

Även om vissa projekt såsom att byta ut golv, slipa altanen eller måla väggar kan göras på egen hand, är det inte alltid en garanti för ett lika professionellt eller hållbart resultat. Dessutom ska man inte underskatta den tid som dessa typer av arbeten tar. Att värdera sin tid är otroligt viktigt och därför kan det bli mer lönsamt att anlita en professionell firma från första början. Mäklare betonar ofta hur tydligt det är för potentiella köpare om renoveringsarbetet har utförts av professionella hantverkare eller av en hobbyhantverkare. Ofta kan små detaljer avslöja omfattningen av skickligheten i utförandet. När renoveringar har som syfte att förnya och förhoppningsvis öka värdet på lägenheten eller huset, kan det vara en smart strategi att veta sina begränsningar och låta experter utföra arbetet.

Att anlita specialiserade hantverkare för limfog eller firmor för vissa specifika uppgifter, som en golvläggare för byte av golv, en firma specialiserad på altanslipning eller en målare för väggarna, kan vara en relativt överkomlig investering jämfört med fördelarna av ett perfekt resultat och hållbarhet över tid.

Sammanfattningsvis kan renoveringar vara ett fantastiskt sätt att förnya och förbättra ens bostad, vare sig det handlar om små DIY-projekt eller större arbeten som kräver professionella hantverkare. Att överväga omfattningen av arbetet, ens egna kunskaper och begränsningar samt att vara beredd att anlita experter när det behövs kan vara nyckeln till ett framgångsrikt och tillfredsställande resultat. Mer om treskikt och annat i framtiden!